"Якщо людина не знає, до якої гавані вона прямує, для неї жоден вітер не буде попутним" (Сенека)

суботу, 13 жовтня 2018 р.

Учням групи 78т!!!

Тема «Автоматизація, комп’ютеризація технологічних процесів. Застосування автоматичних приладів на виробництві

та в побуті. 

Технологічний процес - це частина виробничого процесу, що вміщує дії зі зміни стану предмета праці.

Для початку пропонуємо вам переглянути відоролик "Виготовлення пінопласту з пінополістиролу".
Виходячи з перегляду відеоролика ми побачили, що обслуговуючого персоналу було лише кілька людей. Тобто дане виробництво є автоматизоване.
Автоматизація — це напрям розвитку техніки й технологій, що характеризується звільненням людини не тільки від затрат енергії м’язів для виконання рухів, пов’язаних з виробничим процесом, а й від оперативного керування відповідними механізмами. 
Комп’ютеризація — це процес впровадження комп'ютерів, які забезпечують автоматизацію інформаційних процесів і технологій в різних сферах людської діяльності.
Автоматизація та комп’ютеризація широко увійшли в наше повсякденне життя. На автоматизованих складальних машинах та автоматичних лініях готують, друкують й упаковують газети і журнали. На автоматичних лініях розфасовують, упаковують і укладають продукти харчування. Ліфти також автоматизовані — у них давно немає ліфтерів. У метро вас зустрічає автоматичний контролер. Рух транспорту у великих містах регулюють автоматизовані системи. Один автомат повідомить вам по телефону точний час, другий — проінформує про репертуар кінотеатру, третій — прийме замовлення на залізничні або авіаквитки.
Найпопулярніші торговельні автомати — для продажу газет, води, олії, квитків, а також ігрові й розмінні. У побуті ми дедалі більше використовуємо автоматизовані пральні машини, кухонні комбайни, тостери, радіо - й електроприлади з програмними пристроями.
Багато створених людиною автоматичних пристроїв можна поділити на чотири основні групи:
Автоматичні
пристрої
Сутність роботи
Приклади
Прилади
автоматичного
контролю
Здійснення контролю шляхом порівняння отриманого значення із заданим.
Автомати, що здійснюють контроль температури, напруги, частоти, швидкості руху, тиску, об’єму тощо.
Прилади
автоматичного
керування
Керування процесом за заздалегідь розробленою програмою.
Пристрої для автоматичного поливання газонів, квітників тощо.
Прилади автоматичного регулювання
Підтримання заданого режиму праці.
Блок автоматичного регулювання напруги виконує функції автоматичного підтримання рівня напруги в установлених межах.
Прилади
автоматичного
захисту
Вимикання пристрою або всієї системи в разі відхилення певного параметра або процесу від нормативного значення.
Автоматичні рубильники-ви-микачі, які встановлюють на облікових поверхових електричних щитах.
Автоматичний контроль — перший ступінь автоматизації будь-якого процесу. Суть контролю — порівняння, наприклад, розмірів готової деталі із заданим значенням за кресленням. До контрольних операцій відносять також облік виробленої продукції, витраченої енергії, нагляд за температурою, швидкістю обертання, напругою, частотою та іншими величинами, важливими для технологічного процесу, перевірка запасів сировини, комплектуючих виробів.
Пристрої автоматичного захисту при відхиленнях від нормального процесу можуть зупиняти весь процес, вимикати машини, верстати. Найпростіший автомат є у вашій квартирі — електричні запобіжники.
Пристрої автоматичного керування здійснюють технологічні операції за визначеним заздалегідь планом (програмою). Прикладом може бути пристрій керування електроосвітленням (рекламним табло, світлофором), верстатами з програмним керуванням, промисловими роботами, комп'ютерною технікою.
Автоматичне регулювання широко застосовується в промисловості і сільському господарстві.
Пристрої автоматичного регулювання підтримують заданий режим роботи машин або приладів. Наприклад, у звичайній електричній прасці для автоматичного регулювання температури застосовується біметалева пластина

Немає коментарів :

Дописати коментар